2015. április 1., szerda

Kreatív pályaválasztás

A mai nap éppen megfelelő arra, hogy egy pályaválasztási sztorit meséljek.

Adott egy ifjú pszichológushallgató, aki nagyon szeretné minél hamarabb pénzzé tenni a kreativitását. Ez a kreativitás azonban valahogy nem tud kibontakozni, hősünk nem tudja, mihez kezdhetne, úgyhogy elmegy egy másik, csak kicsivel kevésbé ifjú, de már végzett kollégájához, hogy valami teszttel felszínre hozzák a benne rejlő világhódító tehetséget.
Nem egyszerű a helyzet, a szokványos életpálya unalmas, a kliensnek valami egyedi kell, valami, amihez rögtön hozzákezdhet, mondjuk rögtön egy jó start-up cég, az úgyis menő fogalom mostanában.
No de hol van az a piaci rés, amit ki lehet tölteni egy már majdnem befejezett pszichológia BA diplomával?
Sehol.
De ha csak a papírt, elvégzett kurzusokat nézzük, akkor Átlagisztán logikája szerint gondolkodunk, ide pedig Extremisztán kell (ld. előző bejegyzés). Találjuk hát meg az egyediséget ebben a fiatal egyéniségben!
Az egyik kiváló eszköz erre az MBTI kérdőív, amit széles körben alkalmaznak, ha a személyiség megismeréséről van szó. Én is szeretem, az egyik vívós projektemben is alkalmazom, ami a heraldika és önkifejezés kapcsolatával foglalkozik.
A kérdőívről ebben a videóban mesél egy szakember:


Ezen a címen pedig ki lehet tölteni egy netes változatot: http://lelektanitipusok.net/tesztek. A későbbiek megértése szempontjából előnyös egy kicsit megismerkedni a teszttel, a típusokkal, amelyekkel dolgozik.

Nos, a teszt kiválasztása jól sikerül, az ifjú kolléga valósággal beleszeret az elméletbe. Elolvassa a neten felfedezhető anyagokat, hétről hétre osztja meg az elképzeléseit, és érzi már, hogy ebből fog valami nagyot alkotni. Sajnos már sokan érezték ezt, úgyhogy a piaci rések száma elkedvetlenítően alacsony.
Nos, akkor kicsit távolodjunk a szakmától, és vonjunk be más életszerepekből is tapasztalatokat! Szerencsére mindig kéznél van Donald Super Szivárvány-modellje, mely 9 főbb életszerepet nevez meg, és a legtöbb ilyen töprengésnél kiváló kiindulópont.
Itt egy kép a modellről:

De nem találunk semmit. Gyerek-szerepből valami élmény, egy emlék, amit felhasználhatnánk a boldogabb gyermekekért? Nincs. Tanuló szerepből valami jó tanulástechnika, mnemotechnikai trükk? Nincs. Valami civil tapasztalat, társadalmi kezdeményezés, önkéntesség? Dolgozó szerep, mondjuk pályaválasztás, jogi segítség, ergonómiai fejlesztések? Nem, Simpsonék ezt is megcsinálták. Esetleg valamilyen párkapcsolati tanácsadás? Nincs jó ötlet.
Szabadidős szerep? Tényleg, nincs valami jó hobbi, amit be lehetne vetni?
"Hát, szeretek dugni."
Aha. Hát ezzel nem igazán lehet kitűnni a tömegből, jobb szakemberré, vállalkozóvá sem válik tőle az ember, szóval keressünk tovább...


Ám a lezárás után egy-két hónappal később kiderül, hogy minden integrálható mindennel, és vannak még olyan szolgáltatások, amelyek nem hódították meg a piacot. Íme egy kép az új start-up honlapjáról:

Sosem szabad feladni az álmainkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése