2016. január 3., vasárnap

Újévi tldr

Üdvözlet, kedves olvasóim, remélem, sikerült kiheverni a szilveszteri mulatságot!
Az alábbiakban röviden összefoglalnám a blog szempontjából magunk mögött hagyott évet, a fontosabb bejegyzésekkel, tanulságokkal. Persze mit érne ez, ha nem helyezném el valamilyen személyes/szakmai kontextusban?

Személyes/szakmai napló

"Man, he took his time in the sun

Had a dream to understand
A single grain of sand"
Nightwish: The greatest show on Earth

Annak idején azért választottam ezt a definíciót, mert nem akartam bennragadni sima ismeretterjesztői szerepben. Bár alapvetően voltak olyan ambícióim, hogy a blog majd valami marketingnek is jó lesz, még az első évadban átfordult a funkciója valami introvertált elmélkedésbe (fun fact: majdnem az összes bejegyzésnél ott van az "elmélkedés" tag).

Az introverzió kifejezést itt az MBTI alapkoncepciójául szolgáló jungi tipológiából loptam, tessék bevágom az egyik dolgozatomból a definíciót:

"Jung a beállítódás alatt a személyiség ösztönző energiájának (libidó), figyelmének irányultságát érti. Ha az energia befelé, az intraperszonális folyamatokra irányul, introvertált személyiségről beszélünk, ha pedig kifelé, az interperszonális folyamatokra, extravertáltról.
  • Az extravertált (E) személy kezdeményezi és fenntartja a környezettel való aktivitást, az interakciókból nyer energiát. Figyelmét a külvilág köti le, véleményét, énjét nagyban meghatározzák a külső ingerek. 
  • Az introvertált (I) ezzel szemben visszahúzódóbb, inkább belső világa, érzelmei, fogalmi rendszere köti le a figyelmét, az energiáját is a személyiségéből nyeri. A társas interakciókat fárasztónak tartja."

Az MBTI-t az április 1-i tréfámnál említettem, ott volt egy link is, amin keresztül eljuthattunk a tesztig, de sajnos az oldal már nem működik, még a cikk végére beszúrt domina-kép sem. Nekem egyébként INTP lett az eredményem a teszten, ha valaki ismeri a tipológiát és ezt a blogot is, akkor szerintem nem is nagyon kell tovább magyarázni...
Szóval a szakmaiság végül úgy valósult meg, hogy mindenhez leírtam a szakmai asszociációimat (ez az N, azaz intuitív típus a fentiből), ami érdekelt. Révén ezek asszociációk, jó sok volt belőlük, és lazán kapcsolódnak egymáshoz.
Ezek a blogon található bejegyzések (sárga 2012, narancs 2013, zöld 2014, kék 2015), és a linkek, amelyekkel kapcsolódnak egymáshoz. A linkek eloszlása alapján a gép két nagyobb témát tud kimutatni a blogon, de még nem tudom, mik azok. Tulajdonképpen a saját asszociációimat vizsgálom, bár különösebb terveim nincsenek vele.

A személyesség következő fokozata a személyes dinamikám megjelenése volt: kezdetben nagy elánnal írtam a bejegyzéseket, heti rendszerességgel, fogyasztható tömörséggel. Aztán csak előtört a töprengős énem, és nyúltak a cikkek.
2014-től változtak az életkörülményeim, elnökségi tag lettem a vívóegyesületben, sokat dolgoztam egy oda szánt dolgozattal, illetve elkezdtem a JóLÉlekkel dolgozni és egy újabb középsuliban - angol nyelven, Jézusom! - tanítani. Így blogolni már nem volt annyi időm, időnként ki is maradt egy-egy hónap, és be is értem havi rendszerességű bejegyzésekkel.

3. évad: 2015

Összefoglalva, a 2015-ös év gyakorlatilag a 2014-es meghosszabbítása volt számomra. Annyi mindenbe kezdtem bele, annyi új lehetőség adódott, ami nem fért bele egy évbe. Csak hogy itt se hagyjam ki a szakmaiságot, nézzük meg ezt a Super-féle Szivárvány-modellen!

Na, talán ekkora verzióban rendesen látszik.
A 2014-es változások ugye a Szabadidő, Polgár és Dolgozó életszerepekben jelentek meg. Ahhoz, hogy az összes vállalt tevékenységnek eleget tudjak tenni, ezeknek valamilyen irányba nőniük kell. Csakhogy időm nincs több, úgyhogy
  • vagy más életszerepek terhére nőnek
  • vagy nem keresztmetszeti (az aktuális életstílus), hanem hosszmetszeti értelemben nőnek, azaz jó előre megtervezem őket.
Ez utóbbi mellett döntöttem, főleg, mert beterveztem a Tanuló szerep újraaktiválását, mivel el akartam menni szakmai képzésre, és végre meg akartam szerezni a jogosítványt, ha már ilyen szép színe van.
A blog a Szabadidő szerepben van, s mivel az új tevékenységek nem kis százaléka ebből a szerepből indul ki, az újrastrukturálás miatt kevesebb energiát fordítottam rá, és lazábbra is vettem. Ez a lazaság abban nyilvánul meg, hogy beraktam olyan tageket, amiket félig viccesnek szántam: "nyomokban nehézfémet tartalmaz" (olyan bejegyzés, amit egy metál-szám ihletett) és a "filmet néztem" (olyan bejegyzés, amit valamilyen film ihletett).
Azért a Tanulói életszerep is lenyomatot hagyott itt: mint észrevehetővé vált, egyre jobban érdekel a tranzakcióanalízis, ami kapott is egy külön tag-et is. Már csak azért is lett ez ennyire explicit dolog, mert év végén végül sikerült teljesíteni a 2014-es tervet, és megkezdtem egy módszerspecifikus képzést, éppenséggel TA témakörben (úgyhogy valószínű, hogy elborzadt arccal nézek majd később a korai írásaimra).
Praktikus változtatás volt, hogy bevezettem a read more tag-et a bejegyzésekbe, mert idegesített, hogy nem lehet haladni az oldal böngészése közben. Hátránya, hogy már az elején értelmesen le kell írnom, hogy miről szól egy bejegyzés.

A Szabadidő szerepnek az volt a hátránya, hogy itt már tényleg csak azzal akartam foglalkozni, ami érdekel, úgyhogy az introverzióm elszabadult. Több személyes elmélkedés jött be, gyakorlatilag kiszorultak innen a főállásomból származó témák, de azért nagy ritkán sikerült valami aktualitásra reflektálni.
Ez utóbbiak ( politizálgatás, migránsok és Star Wars) egyértelműen sikeresebb témák voltak, legalábbis ha a bevezetőben sikerült leírni, hogy miről szól a bejegyzés. Több aktuálisnak szánt cikk is volt (napfogyatkozás, tanévkezdés), csak némelyik - úgy tűnik - nem mindenkinek volt aktuális. 
Az aktualitásokon kívül voltak kamu-bejegyzések, amelyeket más, heti 2x frissülő blogokon simán találok, viszont a többihez képest nem raktam beléjük túl sok erőfeszítést (április környéke). Végtére is, azt a szerepet látták el, hogy a tervezett havi 1 bejegyzés meglegyen.
Ezen kívül voltak személyes elmélkedések is, amiket - azt hiszem - túltoltam egy kicsit. Szabadidő ide vagy oda, ha nem csak magamnak írok, akkor érdemes lesz egy kicsit tisztábban fogalmazni. Ezt abból szűrtem le, hogy idén született negatív rekord is: van olyan bejegyzés, amit a keresőmotorok is elkerülnek.
Szóval volt fent is, lent is, de azért egy kicsit gyarapodott a projekt az év során, a kedvenc mérföldkövem, hogy a Facebookon már száznál többen kedvelik. És nem csak olyan emberek, akiket ismerek...
Mit sikerült végül megcsinálni 2015-ben?
  • A marketingesebbnek szánt bejegyzéseknek van helye az alapítvány blogján.
  • Végül sikerült megcsinálni a vívós dolgozatomat, ami miatt a kamu-bejegyzések születtek. A címertan és az önkifejezés a témája, szóval ott is van szakmai, személyes tartalom.
  • Elkezdtem a TA képzést! Pont olyan érdekes, mint vártam!
  • Elkezdtem a jogsit is. Érdekesebb, mint vártam.

4. évad - 2016

Őszintén szólva olyan nagy változtatásokat nem tervezek a blogra. Tartalmilag egy kicsit tudatosabb leszek, de mennyiségileg igazából ez az, amit szívesen vállalok. Értem én, hogy web2 világ van, és nem lehet sokat írni, sőt, én se olvasom el a hosszú cikkeket, csak ha nagyon érdekelnek. De hát ha egyszer van mondanivalóm, és az ennyi ideig tart... Mivel már van másik blog a népszerű írásokra, itt beérem azzal a közönséggel, ami ugyanazt gondolja az önfejlesztésről, mint én, és velem akar tartani. 

2 megjegyzés:

  1. Áhá, hogy képzésre is jársz! Észrevettem, mennyire otthon vagy a tranzakcióanalízisben, fel is írtam magamnak, hogy olvassam át újra, mert az én tudásom egyetem óta kissé megkopott :P
    Hol kezdted el a képzést?
    Gratulálok a 2015-ös évhez, és várom a folytatást! :)

    VálaszTörlés
  2. Az Integratívra járok, a Rosta Teodórához. Még csak egy alkalmon vagyok túl, a többit a könyvek alapján raktam össze. Az eddigi alkalom alapján amondó vagyok, hogy megéri képzésre járni, még ha olvastad is a könyveket. Például néhány dolgot, amit eddig leírtam, már másképp írnék. Nem mondanám, hogy eddig írtam tárgyi tévedéseket, de asszem most már jobban átlátom a témát. Majd meglátjuk, mi lesz a végére!

    VálaszTörlés