2021. szeptember 18., szombat

Kedvencek temetője

Találtam valamelyik sötét humorra szakosodott oldalon ezt a kis gyöngyszemet: "amikor elásol egy holttestet, ültess fölé veszélyeztetett növényfajokat, így illegális lesz majd kiásni". 

De hát mi olyan eredeti ebben?

Az emberek lépten-nyomon ezt csinálják, csak absztrakt szinten. 

Végülis, lehetsz homofób, ha tudsz fölé gyermekvédelmet ültetni. Azt tényleg nem túrná fel senki. Vagy csinálhatsz kattant dolgokat az utcán, ha van egy marék szabadságjog magod, amit rászórhatsz. Rátukmálhatsz másokra problémákat, csak rejtsd szolidaritás alá. Kinyírhatod és felnégyelheted a tapintatosságot, megfontoltságot, mert az őszinteség virágait nem fogják bántani.

Elég sok ilyen dolog eszembe jutott, de talán nem éri meg fejtegetni, hogy mennyi képmutatás vesz minket körbe. Nincs hírértéke.
Talán annak se, hogy mi ennek a következménye. Ha sok a veszélyeztetett virágot ültetsz el, akkor azok ugye már nem lesznek veszélyeztetettek. Ami jelentheti azt is, hogy győztek az értékek, de azt is, hogy már nem sajnáljuk annyira, ha valaki kapával nekik esik. Főleg, ha rájövünk, hogy csak megszokottságból tartjuk már olyan fontosnak őket.

Hát, ennél azért lehet értelmesebben is kertészkedni. De vajon mit jelent az egyén életében az, hogy "műveljük kertjeinket"?
Figyeljünk rá, hogy a kert közös, és mások hullákat akarnak elrejteni benne? Nos, igen, ez a demokrácia-izé meg polgári-izé valahogy így működik.

Csak hát hullákat nem mindig mások termelnek. Csak a saját példából kiindulva, szinte automatikus a tapasztalat virága alá temetni az elavult tudást (Kapudrog c. bejegyzés), a tisztességes keretek alá az ellenállást (Krédó c. bejegyzés). És ez még az amatőr liga, mert itt csak másokat akarsz meggyőzni arról, hogy milyen szép a kerted.

A profi ligában az ember már saját maga elől próbálja rejtegetni ezeket a hullákat (A kalapács lesújtott c. bejegyzés).
Egyébként, nem vagyok benne biztos, hogy rosszul teszi. Végülis Freud is azt mondta, hogy az ego akkor kezd hárításba, amikor nem tud mit kezdeni valamivel.
Lehet, hogy tényleg jobban elidegenedünk magunktól, ha szem előtt vannak ezek a hullák, vagy feladjuk magunkat a rendőrségen (Raszkolnyikovnak volna erről egy anekdotája).
De azért... A legtöbb film, amiben hullákat szoktak rejtegetni a kertben, nem a romantikus komédia kategóriájába tartozik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése